Home

Gitaarspelen, het vervolg.

Boeken voor het vervolgen van de gitaarlessen

Studie boeken (methodes):

Methodes zijn lesboeken van waaruit je alle aspecten van het gitaarspelen in een logische systematische volgorde aanleert. "Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar", "The first guitar Milestone" van Eythorsson en "Gitaarspelen deel 1" van Marc Verlinden, zijn hier voorbeelden van. Daarbij zul je bemerkt hebben dat de ene methode de andere niet is. De sterkste kanten van het ene boek combineren met die van het andere boek leidt meestal tot het beste resultaat. Vandaar dat ik vaak verschillende methodes naast elkaar gebruik.

Methode Thorlaksson deel 1 en 2 gebruik ik voor degenen die door willen met klassiek gitaar. Klik op de link om het boek te downloaden.

Als je gitaarspelen deel 1 van marc Verlinden doorgewerkt hebt kun je beginnen met het tweede boek.

Studieboeken (etudes):

Naast methodes kun je z.g.n. etude bundels gebruiken om je spel verder te perfectioneren. Het lukt componisten altijd weer om prachtige stukken te maken waarin tevens een moeilijk technisch aspect beoefend kan worden. De onderstaande klassieke bundel is hier een goed voorbeeld van.

Melodische etuden opus 60 Matteo Carcassi Klik op de link om het boek te downloaden.

Een bijzonder en redelijk recent (2001) voorbeeld van een etude bundel is het volgende boek.

20 Lettres pour guitare solo van Roland Dyens uitgegeven bij Editions Henry Lemoine.
Je vindt hier naast klassiek aandoende stukken ook jazzy composities en avantgardistisch materiaal. Met de bijbehorende cd raak je snel thuis in de meest uiteenlopende stijlen die mogelijk zijn op een klassieke gitaar. Een absolute aanrader als je de grenzen van je instrument wilt verkennen.

Collecties:

Collecties brengen mooie composities van vele verschillende componisten samen, vaak oplopend in moeilijkheids graad.

Guitarmoment deel 1, 2, 3 en 4 zijn hier een goed voorbeeld van.

Guitarinstrumentals is een collectie met gitaar muziek in verschillende stijlen. Renaissance, Barok, Klassiek, Romantiek, Ragtime - Blues - Folk, Jazz - Bossa Nova, Rock 'n' Roll, Rock - Pop - Reggae. Per hoofdstukje loopt de moeilijkheidsgraad op. Door toevoeging van gitaar tabs is het boekje zeer toegankelijk. Op dit moment is het helaas alleen nog tweede hands te krijgen via Amazon.

Flamenco:

Voor het aanleren van de specifieke flamenco gitaarstijl kun je het beste dit boek aanschaffen als je al redelijk ver met het klassiek gitaar spel gevorderd bent.

Juan Martin's Guitar Method, El Arte Flamenco de la Guitarra, United Music Publishers Ltd.
Dit boek munt uit in gedetailleerde notatie en uitleg. Als je dit boek doorgewerkt hebt ben je bekend met de specifieke ritmische structuren en de daarbij behorende technieken, die deze stijl kenmerkt, zodat je met andere boeken ook veel beter uit de voeten kunt.

Een goed vervolg op dit boek is "Toques Flamencos"van Paco Peña.

Jazz standards en Bossa-Nova:

Wil Jazz solo arrangementen op klassiek gitaar leren spelen download dan het boek: Jazz standards for Classical Guitar

Diversen:

Belangrijke composities waarvan de vingerzettingen door mij aangepast zijn kun je vinden op de pagina onder deze link.

Onder deze link kun je een pagina vinden over improvisatie.

Creativ Commons licentie Op alle downloadbare documenten van deze site is deze licentie van toepassing.

Naar het begin van deze pagina.