Home

Gitaarlessen, het eerste begin.

Stemtonen op de gitaar.

Om op een gitaar te kunnen spelen moet deze goed gestemd zijn. Als je nog geen stemapparaat hebt kun je dit icoontje Stemtonen gitaar aanklikken. Je hoort dan de toonhoogte van je snaren van hoog naar laag klinkend en weer terug. (Dus van snaar 1, de hoge e, naar snaar 6, de lage e snaar en weer terug.) Elke toon wordt vier keer achter elkaar gespeeld. Als je nog niet klaar bent met het stemmen van de snaar waar je mee bezig bent, ga dan toch gewoon door naar de volgende snaar. Het is handiger om de media player opnieuw te starten en dan alle snaren van voren af aan langs te gaan. Het geluid dat je hoort is van een piano omdat dat het instrument is waar je meestal gelijk mee moet stemmen. Als je nog geen les hebt gehad, laat dan je leraar het de eerste keer doen! En...., de aanschaf van een stemapparaat blijft een aanrader!

Wat je nodig hebt als je met gitaarlessen begint.

Als je nog geen noten kunt lezen klik dan op het document "notenlezen voor gitaar". Lees dit rustig door. Niet leren! Dat komt wel. Voor leerlingen die moeite hebben met het lezen van noten in hogere posities is pagina 9 erg handig. Print die pagina uit. Een prettig hulpje voor het vinden van al je noten op de gitaarhals.

Noten lezen voor gitaar

Als je met gitaarspelen begint is de houding van je handen t.o.v. je instrument erg belangrijk. Download daarom zeker het stencil "Inleidende oefeningen voor gitaar". Daarin staan de oefeningen waarmee we dit voor elkaar krijgen.

Inleidende oefeningen voor gitaar

Voor je eerste les boek moet je het document "Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar" aanklikken.

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar

Daarbij gebruik ik vaak "The first Guitar Milestone". Het komt van de IJslandse gitaarschool. Een site waar je nog veel gebruik van zult maken.

The first Guitar Milestone

Als je net als in de les thuis de stukjes uit dit boek met begeleiding wilt spelen klik dan op dit icoon. Mp3 pagina Milestone
Tip: download alle mp3 bestandjes naar een map in je computer en maak er vervolgens een audio cd van. Als je de bestandsnamen niet verandert worden alle stukjes in de goede volgorde afgespeeld.

Creativ Commons licentie Op alle downloadbare documenten van deze site is deze licentie van toepassing.

Soms zal ik je ook vragen het volgende boek aan te schaffen.

Gitaar 1, voor de absolute beginner, Marc N. Verlinden, Crearte ISBN 9789077136041.

Akkoorden spelen.

Als notenlezen niet je hoogste prioriteit is en je zo snel mogelijk akkoorden wil leren spelen, klik dan de link snelcursus aan. Het leren liedjes begeleiden op de gitaar maakt ook deel uit van het klassieke leertraject. Dus de boeken die op de pagina "Snelcursus" staan krijg je ook als je de gewone leergangvolgt.

Naar het begin van deze pagina.